17 лютого 2022 р.

Вебінар на тему: «Эффективные информационные инструменты для работы с научными журналами»

 



17 лютого 2022 року з ініціативи проректора з науково-педагогічної, наукової та інноваційної діяльності Інни Гончарук, з метою покращення володіння навичками та розкриття нових можливостей платформи Web of Science, для науково-педагогічних працівників, молодих вчених та працівників наукової бібліотеки Вінницького національного аграрного університету було проведенно спільний вебінарі Clarivate та Антиплагиат на тему: «Эффективные информационные инструменты для работы с научными журналами», російською мовою. Були присутні 40 учасників.

Наукові журнали є основою сучасної наукової комунікації. За останні кілька десятків років світ наукових журналів зазнав значних змін, пов'язаних, перш за все, з колосальним зростанням загального обсягу наукових публікацій та виникненням нової моделі публікації – відкритого доступу (open access). З одного боку, це призвело до значного розширення можливостей доступу до наукової інформації; з іншого боку – зробило особливо гострими питання контролю за якістю публікацій. Порівняльний аналіз джерел наукової інформації сьогодні має особливу актуальність і для читачів, і для авторів публікацій.

Рукописи наукових статей – це єдиний тип документів, у якому під час перевірки запозичення виправдано оцінювати частку запозиченого тексту. В рамках даного вебінару для учасників були представлені такі питання для розгляду:

-         структура баз даних наукових публікацій на платформі Web of Science;

-         критерії якості наукового журналу та процедури відбору журналів.

Особлива увага приділялася різним показникам впливу журналів – від імпакт-фактору наукових журналів, що вперше з'явився у 1975 році, до найновішого показника Journal Citation Indicator, запровадженого у 2021 році.

А також показані критерії оцінювання якості журналів, щоб не допускати публікації робіт із низькою оригінальністю. Для учасників були представлені результати дослідження, мета яких полягала у аналізі ставлення редакцій провідних російських журналів та їх тематики.




Немає коментарів:

Дописати коментар