25 листопада 2021 р.

Міжнародний день боротьби з гендерним насильством

 

25 листопада Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками.

У Декларації ООН про викорінювання насильства щодо жінок, проголошеної резолюцією  Генеральної Асамблеї ООН 20 грудня 1993 року   зазначено,  що насильство  щодо жінок -  акт насильства вчинений за ознакою статі, який завдає або може завдати фізичну, психологічну шкоду, страждання жінкам,  погрози вчинення таких актів,  примус або свавільне позбавлення волі як у громадському так і в особистому житті. Термін «жінка» використовується для охоплення жінок будь – якого віку, включаючи дівчат віком до 18 років.

В 2000 році Генеральна Асамблея ООН оголосила 25 листопада Міжнародним днем боротьби за  ліквідацію насильства відносно жінок, запропонувавши урядам, міжнародним та неурядовим організаціям проводити в цей день заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до цієї проблеми.

У червні 1991 року Центр Жіночого Глобального Лідерства та учасники Форуму з питань жінок, насильства та прав людини, представленого учасницями з 20 країн світу, закликали до проведення  компанії «16 Днів проти гендерного насильства». З того часу понад 1000 організацій з більш як 100 країн приймають  участь у щорічних всесвітніх кампаніях «16 днів проти гендерного насильства», які  направлені на припинення усіх форм насильства проти жінок.

Україна приєдналася до кампанії «16 днів проти гендерного насильства» у 2000 році, а вже у 2001 році ця акція вийшла на загальноукраїнський рівень, об’єднавши 23 регіона України,  75 державних та неурядових організацій.

Бібліотека також не стоїть осторонь цієї дати. В читальній залі № 1 співробітниками бібліотеки Дубчак С. В., Дорошкеич Н. А. спільно з практичною психолог інею  Кравчук Т. М. було представлено книжково-ілюстративну виставку на тему: «Міжнародний день боротьби з гендерним насильством».

Немає коментарів:

Дописати коментар