25 березня 2022 р.

Вебінари в березні 2022 року від Clarivate

 

       З ініціативи проректора з науково-педагогічної, наукової та інноваційної діяльності Інни Гончарук, з метою покращення володіння навичками та розкриття нових можливостей платформи Web of Science, для науково-педагогічних працівників, молодих вчених та працівників наукової бібліотеки Вінницького національного аграрного університету в березні 2022 року було проведено вебінари від Clarivate українською мовою, до яких по можливості були підключені онлайн 65 учасників.

 22 березня 2022 року було проведено вебінар на тему: «Research Smarter: Прикладна наукометрія». На вебінарі учасники розглянули значення таких термінів як наукометрія та бібліометрія. З’ясували що – це терміни, які впевнено увійшли в життя науковців і викликають діаметрально протилежні емоції від захоплення і ідеалізації до стійкого несприйняття. Розглянули мету і задачі наукометрії, які дані використовуються з яких джерел, критерії їхньої якості. А також розглянули як розраховується та для чого не можна використовувати: імпакт-фактор і його варіації, Journal Citation Indicator, квартиль, h-індекс, CNCI, beamplots. На прикладах коректного та некоректного застосування, виявили причини та наслідки. Обговорили як використовувати дані для побудови дорожньої карти наукової діяльності вченого, установи, країни.

Наука – це самоорганізуюча система, розвиток якої керується її інформаційними потоками. Зовнішні умови - асигнування, що відпускаються на розвиток науки, організаційні форми, що склалися в тій чи іншій країні, ідеологічний тиск, секретність все це лише елементи того середовища, в якому розвивається наука. Середовище може бути сприятливим або несприятливим для розвитку науки, але воно не в змозі змусити науку розвиватися в якомусь органічно чужому їй напрямку. Отже називатимемо наукометрією кількісні методи вивчення розвитку науки як інформаційного процесу.

 
24 березня 2022 року було проведено вебінар на тему: «Research Smarter: Зважена оцінка видань». В рамках якого учасники розглянули як відбувається зростання кількості наукових результатів, які є зміни в публікаційному ландшафті, спричинені рухом відкритого доступу, які саме вимоги до публікацій та активність хижацьких видань спонукають авторів, бути уважними при підборі видання для публікації. На вебінарі було розглянуто як відбираються видання до Web of Science Core Collection, з яких галузей знань, які є критерії якості видання та, які додаткові показники та метрики видання доступні в Journal Citation Reports. А ще як знайти краще видання для публікації або перевірити чи дійсно запропоноване видання індексується в Core Collection.



Немає коментарів:

Дописати коментар