14 квітня 2022 р.

Вебінари в квітні 2022 року від Clarivate

 


З ініціативи проректора з науково-педагогічної, наукової та інноваційної діяльності Інни Гончарук, з метою покращення володіння навичками та розкриття нових можливостей платформи Web of Science, для науково-педагогічних працівників, молодих вчених та працівників наукової бібліотеки Вінницького національного аграрного університету у квітні 2022 року було проведенно серію вебінарів від Clarivate українською мовою, до яких по можливості були підключені онлайн 65 учасників.

 12 квітня 2022 року було проведено вебінар на тему: «EndNote: оформлення бібліографії статті за форматом журналу». Учасники вебінару розглянули формати оформлення списків літератури, а також яким форматом можна оформити список літератури у вибраному виданні. Існують стандарти бібліографічного опису документів :

·        ДСТУ ГОСТ 7.1: 2006 "Бібліографічний запис. Бібліографічний опис. Загальні вимоги та правила складання". Він є базовим для системи стандартів, правил та методичних посібників зі складання бібліографічного опису. Прийнятий в Україні в 2007 році, на основі ГОСТ 7.1: 2003 « Библиографическая запись. Библиографическое описание. Общие требования и правила составления».

·        Бібліографічний опис. Скорочення слів і словосполучень українською мовою. Загальні вимоги та правила. ДСТУ 3582:2013.

·        «Библиографическая запись. Сокращение слов и словосочетаний на иностранных европейских языках». ГОСТ 7.11-2004 (ИСО 832:194).

·        «Библиографическая запись. Сокращение слов и словосочетаний на русском языке». ГОСТ Р 7.0.12-2001.

·        Бібліографічний опис документів здійснюється згідно із стандартом з бібліографічного опису документів ДСТУ ГОСТ 7.1:2006.

·        При скороченні слів користуються ДСТУ 3582-97 «Скорочення слів в українській мові у бібліографічному описі» та ГОСТ 7.12.93.

·        «Библиографическая запись. Сокращения слов на русском языке. Общие требования и правила».

·        При створенні опису іноземною мовою дотримуються також вимог ГОСТ 7.11-78 «Сокращение слов и словосочетаний на иностранных языках в библиографическом описании произведений печати».

Референс-менеджер - це програма, розроблена для зберігання бібліографічних даних, повних текстів і оформлення посилань та списків літератури. Програма дозволяє користувачеві створювати і підтримувати особисту (колективну) бібліотеку посилань на наукову літературу з можливістю завантаження першоджерел, автоматизувати підготовку списків літератури для своїх публікацій. Бібліографічний менеджер може працювати як в онлайн режимі, так і в універсальному (оффлайн-онлайн) режимі. Універсальні бібліографічні менеджери Mendeley, EndNote, Zotero підходять для використання як індивідуальними користувачами, так і науковими колективами.

 14 квітня 2022 року було проведено вебінар на тему: «Авторські профілі науковця». Учасники вебінару розглянули складнощі при пошуку робіт певного автора та показники що застосовуються для оцінки наукового доробку автора зокрема Web of Science Core Collection (кількість статтей, цитувань, h-index (індекс Гірша), deamplot). Отримали консультацію щодо підготовки звітів про публікаційну діяльність для науковця, відділу, установи. Переглянули порівняння функції і можливості авторських ідентифікаторів. А також удосконалили навички створення наповнення, застосування Publons/ResearcherID, ORCID, ResearcherGate, Google Scolar.



Немає коментарів:

Дописати коментар