24 червня 2019 р.

Міжнародна науково-практична конференція «Наукова еволюція досліджень бібліо-інформаційної ноосфери»

   19-21 червня в Одесі відбулась Міжнародна науково-практична конференція «Наукова еволюція досліджень бібліо-інформаційної ноосфери», яку Наукова бібліотека ім. М. Максимовича КНУ ім. Т. Шевченка вже декілька років поспіль традиційно проводить на базі Наукової бібліотеки ОНУ ім. І. І. Мечникова. Учасниками конференції були бібліотекарі ЗВО України та іноземні гості. Учасником конференції з Вінницького національного аграрного університету була гол. бібліотекар Наталія Латуша.

   З вітальним словом виступили директор Наукової бібліотеки КНУ ім. Т.Шевченка Олег Сербін, ректор Одеського національного університету ім. І. І. Мечникова І. М. Коваль та директор Наукової бібліотеки Марина Подрєзова. Ректор ОНУ в зверненні до учасників підкреслив значення міжнародної конференції та важливість для бібліотечної спільноти.
   Конференція проходила за наступними напрямками:
- Комунікативні наукові процеси: досвід міжнародного співробітництва бібліотек;
- Наукометричні та бібліометричні інструменти оцінки наукових досліджень;
- Ініціативи відкритого доступу у бібліотечному середовищі;
- Питання інтелектуальної власності в цифрову епоху;
- Упровадження сучасних програмних рішень для забезпечення якості освіти;
- Бібліотека як центр збереження інформаційних ресурсів;
- Бібліотечне середовище - дієвий простір соціокультурного розвитку.

  У перший день виступили представники іноземних організацій. Тетяна Христова, marketing manager ккомпанії CAS ознайомила з новим сервісом SciFinder-n для пошуку науково-технічної інформації, що охоплює всі області хімії. Дар’я Іовчєва, представник видавництва Springer Nature, колекція якого містить понад 2 тис. найвпливовіших світових англомовних журналів, виступила з темою «Springer Nature в Україні. Вчора. Сьогодні. Завтра».
   Про оцифрування фондів, створення електронних архівів, обладнання для сканування говорили представники компаній «ІГУАНА» та «НАДО ЛТД». Досвідом роботи бібліотек Казахстану поділилися працівники Назарбаєв Університету Толкин Джангулова «Казахстан розвиває розумні міста: Інституційні репозитарії як платформи для розвитку цифрового Казахстану» та Анар Даутова «Міжнародна співпраця бібліотек: досвід бібліотеки Назарбаєв Університету».
   Оксана Бруй, Президентка Української бібліотечної асоціації, директорка НТБ ім. Г. І. Денисенка НТУ «КПІ ім. І. Сікорського» у своєму виступі про результативність поставлених стратегічних цілей бібліотеки відмітила, що не можна жити лише ідеями потрібно постійно навчатись та змінюватись. Повідомила, що у бібліотеці розробляють різні курси інформаційної грамотності для студентів перших курсів, старших курсів, аспірантів, викладачів, адже визначили, що основним клієнтом є дослідник університету.
   Друга частина конференції проходила у формі секційних засідань. На одній з секцій виступили директор НБ ім. М. Максимовича КНУ Тараса Шевченка, Олег Сербін та завідувач відділу інформаційної підтримки освіти та досліджень бібліотеки КПІ Євгенія Кулик, які у своїй доповіді «Організація сервісів та послуг для підтримки дослідників у бібліотеках університетів» представили учасникам конференції результати проведеного опитування. Багато питань було до зав. відділів НБ Одеського національного університету ім. І. І. Мечникова Ольги Ляху та Олени Мурашко, доповіді яких торкались актуальних тем з наукометрії та бібліографії. Перша виступаюча розповіла про технології моніторингу публікаційної активності науковців, друга про нові парадигми традиційної інформаційно-бібліографічної діяльності університетської бібліотеки.
   Представники бібліотек з різних міст ділились досвідом роботи та цікавими ідеями: робота в соціальних мережах, формування культури академічної доброчесності, охорона права на об’єкти інтелектуальної власності, соціокультурна діяльність, кінокритика як складова медіаосвіти, електронні ресурси бібліотеки та ін.
   Конференція відбулась на високому організаційному рівні. Учасники конференції мали можливість поспілкуватися з колегами, отримали корисний досвід та сертифікати учасника конференції.

Немає коментарів:

Дописати коментар