25 жовтня 2018 р.

Усна історія: теорія, метод, джерело

24 жовтня 2018 року на базі Вінницької ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва пройшов перший день VІ Міжнародної науково-практичної конференції «Усна історія: теорія, метод, джерело».
   Міжнародна конференція організована в рамках проекту «Голоси живої  історії», за ініціативи  ГО «Асоціація бібліотек Вінниччини». У рамках проекту бібліотекарі області записали понад 100 історичних свідчень наших земляків – учасників АТО, учасників Революції Гідності, волонтерів, внутрішньо переміщених осіб – та створили електронну базу даних.

   Наукові виступи «Історія як постійний діалог між сучасністю та минулим», «Усноісторичні дослідження у бібліотечній практиці (на прикладі проекту «Голоси живої історії»)», «Усна історія у дослідженнях повоєнного Голодомору 1946-1947 рр. на Вінниччині», «Матеріали усної історії кримських татар як важливе джерело етнографічних досліджень», розкривали сторінки історії радянської та пострадянської доби в усній історії, життєві історії внутрішньо переміщених осіб.
   У виступі «Василь Стус у спогадах і літературознавчій думці: проекція на психологічну конституцію творчої особистості» пройшло відтворення особистості через усноісторичні дослідження на прикладі долі В. Стуса.
   Нікого не залишив байдужим документальний фільм «Вінниця. Топографія терору» (https://www.youtube.com/watch?v=BZcmZRT8OW0) присвячений 80-й річниці Вінницької трагедії (арешти та знищення українського народу). Ділилася досвідом створення Громадських архівів «Творення Українського громадського архіву усних історій» гостя Вінниці, представник Фонду «Добра воля» міста Краків (Республіка Польща).
   Присутня  на заході від бібліотеки ВНАУ  Наталія Дудкевич отримала масу задоволення від почутого та побаченого, дізналась багато цікавої та нової інформації.

Немає коментарів:

Дописати коментар