8 липня 2018 р.

ІІІ Міжнародна науково-практична конференція "Бібліотеки закладів вищої освіти: досвід та перспективи"


  Конференція проходила   4 - 6 липня 2018 р. на базі Наукової бібліотеки ОНУ ім.І.І. Мечникова. В конференції приймали участь працівники бібліотеки ВНАУ Наталія Дудкевич, Вікторія Коваленко та Наталія Латуша.
Конференція проходила за наступними напрямками:

- сучасні стратегії розвитку університетських бібліотек;
- наукометричні та бібліометричні дослідження в роботі наукової бібліотеки;
- культура академічної доброчесності: роль бібліотек;
- доступ до інформаційних ресурсів бібліотек ЗВО: комплектування, створення, збереження, використання та відображення в бібліотечних каталогах і базах даних;
- книжкова спадщина бібліотек ЗВО: вивчення та збереження;
- маркетингові комунікації в практичній діяльності бібліотек.

   З вітальним словом звернувся директор НБ ім.М.Максимовича Київського національного університету ім.Т.Шевченка О.О.Сербін. У перший день конференції виступили директор НБ Одеського національного університету ім. І.І.Мечникова М.О.Подрезова  з доповіддю "Інформаційний центр сучасності: нова реальність - нові погляди", експерт з інформаційно-аналітичних ресурсів та навчання Clarivate Analytics І.О.Тихонкова  з доповіддю "Роль бібліотеки у розбудові та втіленні публікаційної стратегії установи" та іноземні гості.
  
 Христова Т. ознайомила з новим продуктом SciFinder - база даних для пошуку науково-технічної інформації (база даних сполук, реакцій і рефератів з хімії та суміжних наук). З інформаційними ресурсами світового рівня ознайомили представники видавництв: EBSCO, Wiley, Springer Nature. Представник мультидисциплінарного видавництва Wiley в регіоні Парамонов С. показав можливості платформ Wiley Researcher Academy, яка розвиває навики написання статей та Wiley Online Library, яка дозволяє користувачам ознайомитись з рецензованими публікаціями про дослідження.







   Про оцифрування друкованих видань і створення електронного архіву говорив комерційний директор Acmis Group Д.Матон  (Бельгія). Всі присутні мали змогу оглянути програмно-апаратний комплекс для сканування літератури.

   Досвід роботи бібліотек Білорусі та Польщі представляли керівники установ І.Юрик, М.Павловської, В.Кулаженко, Б.Пшевозник.
   Сьогодні набуває актуальності питання культури академічної доброчесності. Про популяризацію академічної доброчесності та компетентності бібліотекаря говорила виконавчий директор "Української бібліотечної асоціації" Я.О.Сошинська.
   Завершенням пленарного засідання  стали презентації видань бібліотек ОНУ ім.І.І.Мечникова «Два століття служіння книзі: Історія Наукової бібліотеки Одеського національного університету ім.І.І.Мечникова, 1817-2017»,  «Книжкові знаки європейських бібліофілів у колекціях університетської бібліотеки» та бібліотеки Черкаського національного університету ім.Б.Хмельницького - «2300 вибраних мудрих думок про книгу і читання».
   Друга частина конференції проходила у формі секційних засідань. Учасники конференції обмінялись стратегічними напрямками діяльності своїх бібліотек:
- проектна діяльність на прикладі Запорізького університету;
- організація процесно-орієнтованої бібліотеки НТУУ "КПІ ім.І.Сікорського";
- сучасний тип бібліотеки Українського католицького університету;
- нові підходи до комплектування бібліотечних фондів та забезпечення інформаційними ресурсами шляхом співпраці з іноземними видавництвами та науковими платформами бібліотеки ОНУ ім.І.І.Мечникова.
   Наскрізною темою кожного виступу було питання наукометрії та ролі бібліотеки в інформаційній підтримці та консультативного супроводу наукової діяльності університету.
   Конференція відбулась на високому науково-теоретичному та організаційному рівні. Учасники конференції мали можливість поспілкуватися з колегами, отримали корисний досвід та сертифікати учасника конференції.
 



Немає коментарів:

Дописати коментар