17 травня 2019 р.

Cемінар «Building global presence»


   15 травня 2019 р. у Науковій бібліотеці ім. М. Максимовича Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбувся семінар «Building global presence». Представники бібліотеки Вінницького національного аграрного університету – директор бібліотеки Світлана Лутковська та гол. бібліотекар Наталія Латуша взяли участь у роботі семінару.

 Привітали присутніх директор Наукової бібліотеки ім. М. Максимовича Олег Сербін та генеральний директор директорату науки МОН Дмитро Чеберкус. Представник Міністерства освіти і науки Д. В. Чеберкус підкреслив, що без науки не буде якісної освіти та повідомив про національну підписку до міжнародних наукометричних баз найближчим часом.
Семінар був присвячений підвищенню видимості університетів у глобальному масштабі. Він був зосереджений на двох основних джерелах видимості: міжнародна реферативна база даних Scopus та міжнародні рейтинги.
Galina Yakshonak, консультант Elsevier з питань управління дослідженнями, виступила на тему видимості профілю організації у Scopus та шляхи її покращення. Вона описала методику об’єднання різних імен автора до одного профілю та об’єднання профілей вузу.
Dr Judit Pétervári, менеджер збору даних та відповідальна за глобальне академічне дослідження QS розповіла як працюють рейтинги QS, розкрила методики їх проведення, охарактеризувала джерела даних, що використовуються для розрахунків ранжування.
В основі методики дослідження QS опрацьовується інформація про проректорів, викладацьку і наукову діяльність, афілювання; враховується співвідношення студентів і викладачів; по наукометричній базі Scopus беруть до уваги статті за останніх 4 роки, цитування за 5 років, h-індекс.
Egor Yablokov, регіональний директор Times Higher Education розповів про ранжування вищої освіти як інструмент аналізу конкурентоспроможності університетів та їх інтеграції в глобальне академічне співтовариство. Він розкрив основні складові, які впливають на рейтинги вузів: академічна репутація, репутація від роботодавців, показник співвідношення кількості студентів до кількості викладачів, наукометричні показники з міжнародної бази Scopus, міжнародні дослідження та представництво.
Щоб університет був представлений у рейтингу Times Higher Education, як зазначив регіональний директор Egor Yablokov, він має надавати всі рівні вищої освіти, має  мати мультидисциплінарний підхід  та близько 1000 публікацій за 5 років по наукометричній базі Scopus.
За рейтингом університету слідкують абітурієнти, роботодавці, іноземні колеги, тому потрібно працювати над показниками, підвищувати їх та рівень університету у світовій науковій спільноті.

Немає коментарів:

Дописати коментар