25 травня 2017 р.

Наукометрія. Робота із науковцями

24 травня у бібліотеці ВНТУ відбулася зустріч з Тетяною Борисовою, зав. відділу електронних ресурсів НаУКМА. Мова йшла про наукометричні бази даних, рейтинг журналів та науковців.
Основними індикаторами, які використовуються в наукометрії є кількість публікацій та кількість цитувань. Для авторів та організацій визначається середня цитованість. Цей показник різний в різних сферах наукової діяльності. Індекс Хірша є ознакою авторитетності вченого, показує кількість важливих публікацій в його кар’єрі.

Категорію наукового журналу показує квартиль. В результаті ранжування кожен журнал попадає в один із чотирьох квартилей: від Q1 (самого високого) до Q4 (самого низького). Найбільш авторитетні журнали належать до перших двох квартилей — Q1 і Q2. Для визначення квартиля журналу використовуються наступні показники: імпакт-фактор Journal Citation Reports — для бази даних Web of Science, і SCImago Journal Rank  — для бази даних Scopus. Імпакт-фактор визначається співвідношенням кількості цитувань у поточному році до кількості публікацій у двох попередніх. SCImago Journal Rank&nbsp обраховується не тільки за кількістю цитувань, а й із врахуванням престижу та ваги видання, з якого було здійснено посилання.
   Тетяна Олександрівна поділилась досвідом з наукової діяльності свого відділу, розкрила напрямки роботи з кафедрами та викладачами.
Від бібліотеки ВНАУ присутніми були зав. інформаційно-бібліографічним відділом Шевчук О. А. та гол бібліотекар Латуша Н. М. Було багато запитань, на які Тетяна Олександрівна цікаво і грунтовно відповідала.

Немає коментарів:

Дописати коментар